Nincs karácsony mézeskalács nélkül, de tényleg nincs! Egy olyan cuccról van szó, ami egyszerre lehet ajándék, karácsonyfadísz és finom nasi egy jó kávé mellé. Elkészíteni nem nehéz, mégis évről-évre előkerül a „mitől lesz puha a mézeskalácsom?” téma. Na, itt a válasz a kérdésre.
- 25 dkg méz
- 30 dkg vaj
- 30 dkg világos barnacukor
- 1 kg liszt
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk szefgűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 2 tk szódabikarbóna
- 3 +1 tojás
Az írókához:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 tk citromlé
A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyjunk teljesen elolvadni.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
A cukrot és három tojást robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hátőbe tesszük.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.
A maradék tojást 1 evőkanálnyi vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kel, hókönnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, amjd írókával díszítjuk őket.
Az írókához a tojásfehérjét a cukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgépppel. Hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítjük